Technische informatie

Wat betekenen de cijfers op de zijkant van de band eigenlijk? En wat wordt er bedoeld met de ET-waarde van een velg? Deze en andere technische gegevens worden hieronder uitgelegd.

Banden

Er staan diverse gegevens op de zijkant, ook wel de wang genoemd, van een band. De belangrijkste gegevens zijn de afmetingen van de band. De bandenmaat moet namelijk overeenkomen met de originele afmetingen die door de fabrikant worden voorgeschreven. Een vervangende bandenmaat moet dusdanig worden gekozen dat de omtrek van de band (nagenoeg) gelijk blijft. Een onjuiste vervangende bandenmaat levert een onjuiste omtrek van de band op. Hierdoor geeft de kilometerteller van de auto een onjuiste snelheid aan.

De gegevens op de zijkant van de band hebben de volgende betekenissen:

195: breedte van de band in millimeters.

65: verhouding van de bandhoogte/bandbreedte in %. In dit voorbeeld is de hoogte van de zijkant van de wang 65% van de totale breedte van de band (195 mm x 0.65 = 126,75 mm).

R: radiaalband, bijna alle personenwagenbanden zijn radiaalbanden. Dit heeft te maken met de opbouw van de band.

15: De binnendiameter van de band, oftewel de diameter van de velg. Deze maat wordt gegeven in Inch.

91: Het draagvermogen van de band. Meer informatie over het draagvermogen vindt u verderop in dit stuk.

T: De snelheidsindex van de band. Deze letter staat voor de maximaal toelaatbare snelheid waarvoor de band geschikt is. Meer informatie over de snelheidsindex vindt u verderop in dit stuk.Het draagvermogen van een band geeft aan wat het maximale gewicht is dat de band mag dragen. Dit is belangrijk bij de belasting van voertuigen. Wanneer er banden worden gemonteerd met een draagvermogen dat te laag is voor het specifieke voertuig dan heeft dit een negatieve invloed op de wegligging van het voertuig. Hiernaast kan dit zeer gevaarlijke situaties opleveren, omdat de band simpelweg niet berekend is op deze grotere krachten.

De snelheidsindex van een band staat in relatie tot het draagvermogen van de band. Een letter geeft de maximale snelheid aan waarbij de band het gewicht kan dragen dat overeen komt met het draagvermogen. De band is dus dusdanig gefabriceerd dat deze tot een bepaalde snelheid kan worden gebruikt.

Velgen

De maten van een velg zijn door de fabrikant specifiek gemaakt voor één of enkele modellen. Hierdoor passen velgen van het ene automerk veelal niet op modellen van een ander merk. Twijfelt u of de velgen onder uw auto passen? Stuur ons het kenteken van uw auto en wij zoeken de passende velg voor uw auto.
Hieronder staan de belangrijkste afmetingen van een velg met bijbehorende uitleg.

Voorbeeldafmetingen: 7Jx16 ET42 5x112

7J: De breedte van de velg. Deze afmeting wordt in inches gemeten, in dit geval 7 inch oftewel 17,78 cm.

16: De diameter van de velg. Ook de diameter wordt in inches gemeten, 16 inch is in dit geval 40,64 cm.

ET42: De afkorting ET staat voor Einpress Tiefe. De ET-waarde is de afstand tussen de midden van de velg en het bevestigingspunt aan de buitenkant van de velg. Deze afstand wordt gemeten in millimeters. In dit geval is de afstand tussen de middellijn van de velg en de bevestigingspunten voor de wielbouten 42 millimeter.
Als er nu een velg wordt gemonteerd met een kleinere ET-waarde, bijvoorbeeld ET38, dan steekt de velg verder naar buiten. Bij montage van een velg met een grotere ET-waarde, zoals ET47, dan valt de velg verder naar binnen. Het is belangrijk dat de ET-waarde niet te ver afwijkt van de standaard waarde om te voorkomen dat de velg te ver naar binnen of buiten staat.

5x112: Deze afmetingen staan voor de steek van de velg. Het eerste getal, de 5, staat voor het aantal boutgaten. Voor de meeste velgen is dit een 4 of een 5, oftewel 4 gaats velgen of 5 gaats velgen. Het getal hierna geeft de steekdiameter aan. Deze afmeting wordt gemeten in millimeters. In dit geval is de steekdiameter 112 millimeter.

Naaf: De naaf van de velg is het gat in het midden van de velg. De naafdiameter is de maat die hierbij van belang is en wordt gemeten in millimeters.